καινοτομία

Η προώθηση ενός νέου πλαισίου διακυβέρνησης για τα θέματα έρευνας και καινοτομίας έχει καθοριστεί ως μια από τις κορυφαίες και πιο σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ο υπουργός προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), στο υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του ΕΣΕΚ και πρώην υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.

«Έχοντας ως χώρα αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές συνέπειες από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, αυτό που τώρα πρέπει να κάνουμε είναι ακριβώς να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, όχι μόνο στο κράτος αλλά και στην οικονομία μας, με επιδίωξη ακριβώς τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Πατσαλής είπε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας μιας χώρας. «Η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια ανταγωνιστική και ανεπτυγμένη χώρα με βασικούς πυλώνες προώθησης την έρευνα και την καινοτομία, την επιστημονική αριστεία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, το ΕΣΕΚ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει μια νέα και ολοκληρωμένη δομή διακυβέρνησης, με συντονισμό όλων των παραγωγικών ιστών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ «θα λειτουργήσει στη βάση μιας καλά μελετημένης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Απονομή βραβείων

Στο μεταξύ, «η καινοτομία, έννοια που εντάχθηκε στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο καθοριστική για την εξέλιξη και ανάπτυξή τους, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, κατά την τελετή απονομής των βραβείων καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για τις κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμούς σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας να καινοτομήσουν και να διακριθούν, πρόσθεσε. «Οραματιζόμαστε το μέλλον του κυπριακού επιχειρείν σαφώς πιο ενισχυμένο μέσα από τη διασύνδεσή του με την έρευνα, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πηγή: Philenews