Παρουσίαση Ivar Tallo

 

 


Νέο Ψηφιακό Δημόσιο

Χάρης Θεοχάρης


Ομιλία προέδρου ΔΣ Γιάννη Κουτσουμάρη

  Φίλες και φίλοι,
  Καλωσορίσατε στην πρώτη εκδήλωση του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής
  Αυτό που θα επέλεγα να παρουσιάσω σε λίγα λεπτά είναι το «γιατί» αυτής της προσπάθειας. Κι αν συμφωνήσουμε στο γιατί, είναι βέβαιο πως θα βρεθεί κοινός τόπος για τα υπόλοιπα.
  Γιατί, λοιπόν,  δημιουργήσαμε το forum ελληνικής καινοτομίας και στρατηγικής;
  Για να βοηθήσουμε τη χώρα μας την οικονομία μας τη ζωή μας να βγει από εκεί που τη βάλαμε. Να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε δρόμο.
  Κι αν θέλουμε να αλλάξουμε πολύ, χρειαζόμαστε στρατηγική.
  Αν θέλουμε να αλλάξουμε  γρήγορα χρειαζόμαστε καινοτομία.
  Αν, τώρα, θέλουμε να αλλάξουμε πολύ και πολύ γρήγορα χρειαζόμαστε καινοτομία και στρατηγική μαζί. Κι αυτό θέλει δουλειά κι επίγνωση από πού ξεκινάμε.
  Ξεκινάμε από την αντίληψη ότι η χάραξη στρατηγικής αποτελεί καινοτομία και ότι η καινοτομία δεν απαιτεί στρατηγική.
  Σήμερα ξεκινάμε και θα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
  Ξεκινάμε από το μείον κι έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο:
  Να συμβάλλουμε να αποχτήσει η χώρα μας σύγχρονη απήχηση.
  Η καινοτομία και η στρατηγική είναι εργαλεία. Η απήχηση της χώρας είναι το ζητούμενο. Τεχνολογική απήχηση, φορολογική απήχηση, υγειονομική απήχηση, επενδυτική απήχηση, ενεργειακή απήχηση,  σπουδών κ.λ.π
  Για να γίνει η χώρα μας σύγχρονη μετά ανταγωνιστική και τελικά γοητευτική. Η Ελλάδα σήμερα γοητεύει με το παρελθόν της και απογοητεύει με το παρόν της.
  Στηρίζεται στην παράδοση και μεταβάλλεται σε παραδοσιακή με τον κίνδυνο να καταλήξει παλιομοδίτικη..
  Κάνει κατάχρηση ενός μέρους του δυναμικού της, αφήνει εντελώς αχρησιμοποίητο όλο το υπόλοιπο και όλο αυτό χωρίς στρατηγικό σχέδιο αλλαγής.
  Τι κάνουμε εμείς και τι προτείνουμε για την ενίσχυση και την εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας μας
  1.Προτείνουμε την θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής το οποίο θα χαράσσει ενιαία στρατηγική για κάθε κρίσιμο τομέα δράσης της χώρας ώστε να διασφαλίζονται η συνέχεια του κράτους και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
  Καταθέτουμε υλοποιήσιμες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία  συνδυάζοντας την εφαρμογή της θεωρίας (συμπεράσματα από μελέτες) και της πράξης (σε λειτουργικό & παραγωγικό επίπεδο) Αυτό είναι το κύριο μέλημα μας.
  Λειτουργούμε ως ένας ζωντανός οργανισμός και επιδιώκουμε την αναδιάταξη των δυνάμεων που χαράσσουν και διατυπώνουν προτάσεις και θέσεις πολιτικής, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να συντελέσουν σε μια από κάτω προς τα πάνω (bottom up) προσέγγιση συνεισφέροντας με τις προτάσεις τους στον δημόσιο διάλογο.
  Από ποιους θα γίνουν όλα αυτά; Έχουμε θεσπίσει:
  1. Διοικητικό Συμβούλιο
  2. Επιστημονικό Συμβούλιο
  3. Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο
  4. Συμβουλευτική Επιτροπή
  5. Ομάδες Εργασίας
  6. Μέλη (Τακτικά & Επίτιμα )
  7. Ομάδα εθελοντών
  Έχουμε δημιουργήσει ένα οικοδόμημα με θεμέλεια που μπορούν να σηκώσουν όσους ορόφους θελήσουμε. Χρειαζόμαστε ανθρώπους για να τους χτίσουν.
  Φίλες και φίλοι,
  Πριν λίγους μήνες λίγοι άνθρωποι ξεκινήσαμε με πολύ χαρά και πίστη τη δημιουργία του Φόρουμ Ελληνικής καινοτομίας και στρατηγικής. Σήμερα η χαρά γίνεται ενθουσιασμός και η πίστη βεβαιότητα ότι μπορούμε να πάμε μακριά. Κι αυτό που σήμερα αλλάζει είναι ότι δεν είμαστε πια λίγοι.
  Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και σας ζητώ να μείνετε μαζί μας. Είτε ηγείστε του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ή διεκδικείτε να ηγείστε, είτε ηγείστε της προσωπικής και της οικογενειακής σας ανασυγκρότησης, είστε στρατευμένοι ακριβώς στην ίδια προσπάθεια. Κι επιπλέον είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και  προσκαλέσετε ανθρώπους σαν εσάς να έρθουν κι αυτοί μαζί μας για να γίνουμε ακόμη περισσότεροι για να πάμε ακόμη πιο μακριά! Να αλλάξουμε πολύ και πολύ γρήγορα. Γίνεται. Έχει κιόλας αρχίσει να γίνεται. Από σήμερα, από εδώ.
Σας ευχαριστώ!

 


Χαιρετισμός Κ. Μουτζούρη

   Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής. Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τι σημαίνει αυτό.
   Forum. Ήταν ο υπαίθριος χώρος όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι συναθροίζονταν κατ’  αντιστοιχία του τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες. Σήμερα είναι μια οργανωμένη ομάδα ατόμων με παρόμοιες απόψεις – όχι αναγκαστικά πολιτικές – η οποία εκφράζεται με ενιαίο τρόπο και έχει κοινές θέσεις.
    Καινοτομία. Είναι η ουσιώδης τροποποίηση. Η ριζική αλλαγή.
    Στρατηγική. Είναι το σύνολο των σχεδιασμένων ενεργειών και χειρισμών για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Είναι ο γενικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός θέματος, για την επίλυση κάποιου προβλήματος.
    Τούτων ορισθέντων, τι είναι αυτή η ομάδα:
    Είναι μια ομάδα πολιτών, πέραν κομμάτων, η οποία εθελοντικά και αφιλοκερδώς συμμετέχει στη διατύπωση κοινών θέσεων, για σχεδιασμένους χειρισμούς ή ουσιώδεις τροποποιήσεις της σκέψης και των πράξεων σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
    Η προσέγγιση της ομάδας θα είναι εξ ορισμού τεχνοκρατική. Όλοι είμαστε τεχνοκράτες, όμως όλοι έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες. Άρα, τεχνοκρατική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά με κοινωνική ευαισθησία.
   Τέτοια θέματα μπορεί να είναι το περιβάλλον, η οικονομία, οι κοινωνικές θέσεις, η διακυβέρνηση της χώρας.
    Ποιος είχε την ιδέα για τη δημιουργία αυτής της ομάδας; Ο Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Ο νέος αυτός άνθρωπος που τεχνοκρατικά και ειρηνικά εισέβαλε στην πολιτική ζωή της χώρας.
   Η ομάδα αυτή θα δουλέψει και θα κάνουμε απολογισμό σε σύντομο χρόνο. Όλοι συμμετέχουμε ενθουσιωδώς, αφιλοκερδώς, πέραν κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων.